Det er det som sitter mellom ørene som avgjør hvordan man takler livet, både de gode dagene og de dårlige dagene. Vi vet aldri hvordan vi vil takle de situasjonene som oppstår før vi blir tvunget til å forholdes oss til dem og løse dem. Så vi kan fort få oss en overraskelse hvis vi skal begynne på nytt, nullstille oss.

Det kan være at vi ikke er så flinke til å håndtere motgang som vi alltid har tenkt. Eller vi kan være flinkere til å håndtere motgang enn vi noensinne hadde trodd. Heldigvis så er dette ikke en statisk verdi. Vi kan trene og jobbe med det mentale akkurat som vi jobber med muskler og vår kroppslige helse.

Pusten

Det aller viktigste når vi skal jobbe med hjernen er å sørge for at den får nok oksygen. Dette er også en fordel for resten av kroppen, men overraskende mange glemmer å trekke pusten dypt. De puster gjerne overfladisk og litt for fort. Dette gjør det vanskelig å slappe av og man får lettere hodepine og musklene strammer.

Når man jobber med pusten så er det noen ting vi må se på:

  • Sett deg godt i en stol. Legg hånden på magen din og kjenn etter om den beveger seg. Trekk pusten dypt og kjenn etter at magen beveger seg, at du fyller lungene helt med luft. Gjør dette et par ganger og gjenta noen ganger om dagen. Da blir du mer bevisst på hvordan du puster.
  • Legg merke til hvordan du puster i hverdagen. Prøv å stopp opp og tenk over om du virkelig puster godt inn og ut eller om du lar stress styre pusten din.
  • Kjenn etter hvordan du holder kroppen din når du puster. Er skuldrene dine trukket opp til ørene og anspent?
  • Når du går, løper eller generelt sett beveger deg, hvordan puster du? Jo mer du fyller lungene med luft, jo mer luft tilfører du muskler og lar musklene slappe av.

Gjennom å sørge for at kroppen og sinnet får nok oksygen så blir også kroppen mer avslappet og man får mer energi.

Avslapping

Det er ikke enkelt å slappe av i en hektisk hverdag og spesielt vanskelig hvis man går igjennom store endringer i livet. Men hvis man ikke klarer å slappe av så får heller ikke hjernen tid nok til å omstille seg. Hjernen trenger å koble av, tenke på noe annet, bare la tankene flyte fritt for å kunne fungere maksimalt under press.

Det er mange måter å sørge for at hjernen får koblet ut. Noen tips:

  • Meditasjon. Dette føles uvant i begynnelsen, men blir fort en vane.
  • Lange turer i skogen, på fjellet eller andre steder. Hvis man beveger kroppen uten å ha et bestemt mål, bare vandre rundt, så vil hjernen få tid til å slappe av.
  • Håndarbeid er ofte svært avslappende og man behøver ikke å fokusere på noe spesielt. Strikking og andre aktiviteter har vist seg å senke blodtrykket.
  • En kveld ute med venner/venninner. Ingenting er så avslappende som å bare småprate, le og drikke litt vin sammen med noen du liker og som kjenner deg. Da får du tankene over på noe helt annet.
  • Prøv å spennene musklene dine så du virkelig kjenner det. Så slapper du helt av. Noen ganger må du begynne med bare en muskelgruppe, slik som armen. Spenn muskelen og slapp av. Målet er å gjøre deg kjent med hvordan musklene og kroppen din føles når du slapper av. Da blir det enklere å kjenne igjen at du er anspent.

Mentale øvelser

Det finnes utallige mentale øvelser du kan lære deg. Disse kan hjelpe deg å finne roen i deg selv, selv når det stormer som verst. Det kan lønne seg å spandere på seg en time eller flere med en coach eller lignende. De kan skreddersy noen mentale øvelser så du får øvelser som passer for deg.

Det er viktig å fokusere på at mentale øvelser handler om å trene sinnet. Du skal gjøre sinnet sterkere, akkurat som du løfter vekter for å gjøre kroppen sterkere. Det gjelder bare å finne det rette treningsopplegget.